Mainos

sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Viikko sellainen

On ollut sellainen viikko ettei omalla venholla ole joutanut käymään. Olimme "pakotettuja" viettämään veneetöntä viikonloppua. Perjantaina erittäin hyvä ystävämme täytti vuosia ja olimme oikein kehä 3:n ulkopuolella juhlimassa. Sieltä pääsimme kotiutumaan vasta lauantai-iltapäivästä. Oli kyllä ihanaa viettää rauhallista aikaa kavereiden kanssa. Sovimme, yllättävää kyllä, veneily retkestä. Ihan kavereidemme vierestä kävimme myös katsomassa vaimon siskon perheelle venettä tammikuussa. Kyseinen vene Nordic oli kuvien mukaan hyväkuntoinen, mutta luonnossa paljastui karu totuus. Vaikka soitimme vielä etukäteen myyjälle saimme toisenlaisen kuvan veneestä kuin se todellisuudessa olikaan.  Onneksi he löysivät toisen veneen itselleen. Scand 27 löytyi Espoon Suomenojalta. Suomenojalla on venesatamaa, voimalaitosta, jäteveden puhdistamoa ja lintualtaat . Suosittelen vierailua tuolla Suomenojan luonto sivuilla sekä itse lintualtaillakin. Suomenojahan on ollut nyt paljonkin lehdistössä esillä satamaan liittyvistä asioista.

Olen oman veneemme laiton yhteydessä saanut seurata vaimon siskon perheen veneen ( Scand 27 ) laittamista. Kyllä tuo vene on laatuvene siinä missä meidän Albatrossimmekin. Veneemme eroavatkin toisistaan paljon. Pituus veneissämme on samaa luokkaa kuten nopeuskin. Kaikki muu sitten on erilaista. Häviämme leveydessä sekä sisätiloissa aivan 6-0. Ajotuntumasta ei vielä ole kommentteja.  Heillä on veneen mukana tullut käyttämätön putkilaukku, suoraan kultaiselta 80-luvulta. Näkee että ensimmäinen omistaja on ollut herra iso herra aikoinaan. Olen miettinyt josko teettäisin meidänkin Vilkkaaseen ( Albatross ) vastaavan tai peräti hienomman kassin tai kaikille omansa, oikein nimettynäkin. Emmehän voi jäädä varustelussa toiseksi...... ( Pakko lotota jos voittaisi niin ostaisin metrin pidemmän veneen ).

Sitten korjauksista;  Joskus minusta on tuntunut, että aina veneiden kanssa toimiessa on kaksi vaihtoehtoa. Jos olen tehnyt itse jonkin asian tavalla yksi, niin sitten minulle kerrotaan sen olevan väärin. Seuraavaksi teen saman asian tavalla 2 jolloin sanotaan , että tapa yksi on ainoa oikea vaihtoento. Nämä asiat ovat nyt tulleet pinnalle kun kertoo huviveneilyä aloittavalle perheelle miten itse toimii. Monesti pitää perustella ensin itselleen asiat ja sitten kavereille. Tämä asioiden ehdottomuus koskee kaikkea veneilyssä. Moottori- vai purjevene, miten ruokaa ja mitä ruokaa laitetaan, akkujen talvisäilytystä, miten pestä vene oikein, ym. Pidimme tänään pienen tauon veneen laittamisen kesken. Paukkasin paikalle kesken moottorin laittamisen ja toin juotavaa. Meidän veneen kivennäisvesi on Pellegrino . Olemme havainneet tämän meille sopivaksi lähinnä kuplien perusteella. Laatikollinen Pellegrinoa keulassa tasapainottaa myös veneen kulkua. Lisäksi kannattaa nauttia jotain oikeaan kivennäisvettä varsinkin kesällä. Saa pidettyä suola- ja vesitasapainon kohdallaan. Hetki siinä turistiin ja tein sitten veneeseen tupatarkastuksen. Paljon oli tapahtunut sitten viime käynnin. Yksi suuri muutos oli yhden läpiviennin vaihtaminen toimivaksi. Sitten moottori oli huollettu, vesipumpun siipipyörä ja hihnat vaihdettu. Kyllä tuo Scand vaikuttaa hyvältä ja isolta veneeltä. Pidän työnteosta, varsinkin sen katselemisesta. Nautin kaimani työskentelyn seuraamisesta. Erittäin paljon päivittämistä, huoltoa, puhdistamista sekä vaivaa on vaatinut tämän veneen herättäminen uuteen loistoonsa. Erittäin hienosti työskennelty.


Veneessä on monia todella hienoja yksityiskohtia ja todella runsaat tilat, melkein kuin 90-luvun Ruotsinlaivan yökerhossa. Sieltä se antamani " tupaan " tuliaislahjanikin löytyi hyllyltä. Kadehdin varsinkin heidän takakajuuttaa ja WC tiloja. Takakajuutasta löytyy oikein parisänkykin. Keulakajuuttakin on iso ja keskellä oleva avotila on melkein uskomaton. Mutta on hyvät tilat meilläkin. Meidän etuja on ilman muuta pentterin sijainti. Meillä voi keittiövuorolainen seurata matkan etenemistä isoista ikkunoista. Tai satamassa ollessa avoimen takaikkunan ja kattoikkunan kautta seurustella muiden kanssa. Ja on meidänkin nukkumisratkaisut hyvät. Meinaamme napata aikuisille keulakajuutan. Täällä voimme yöpyä yhdessä ison peiton alla. Pienemmät lapset ajattelivat majoittua takakajuuttaan omille sängyilleen. Ja isoille " rakkauden hedelmille " jää sitten veneelle saapuessaan mahdollisuus majoittua pöydän päällä. Tai sitten ulkoistamme heidät tätinsä veneeseen. Toivottavasti saadaan hyvä kevät veneilylle. Lämpöä ei välttämättä tarvitse, kunhan ei sada liikaa. Meillä molemmilla on tietääksemme ehjät sateenpitävät kuomut. Saa nähdä kenen veneessä iltaisin satamissa vietämme aikaa pelailemassa ellemme ole sitten istumassa rantakalliolla.
2 kommenttia:

 1. Olipa mukavaa lukea veneiden vertailua =). Suomenoja on tuttu ja tuolla Lintujärvellä on tällä hetkellä todella vilkasta. Ja noista venehommista, se menee just kuten kirjoiti =D. Melkein niin monta tapaa on tehdä asioita kuin on kippareitakin. Uusi vene on aina kiva, mutta todellakin hetki menee, että sen saa "päivitettyä" omiin tarpeisiin. Me teetimme esim. takakaiteet meidän veneeseen. Ensimmäisenä keväänä on paljon hommia, mutta siitä ne vähän helpottaa. Toinen jännittävä asia oli, että veneen sisällä kaikki tavarat löytävät paikkansa. Seuraavina vuosina tavaroiden paikallen laitto vie paljon vähemmä aikaa, kun paikat on jo tiedossa. Me meinatan vapuksi vesille, mutta tiukkaa hieman tekee. Saas nähdä miten käy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka, meilläkin olisi ajatus päästä vapuksi vesille. Se tekee melkoisen tiukkaa meilläkin.

   Uudessa veneessämme on sellainen tilan tuntu edelliseen veneeseemme, että emme alustavasti tiedä mitä kaikkea ylimääräistä päätyy matkaan mukaan. Vanhaan veneeseenkin mahtui tavaraa kyllä perheen tarpeisiin kahden viikon reissulle. Mutta paljon on turhaketta hommattu kyllä uuteen veneeseen.

   Poista