Mainos

keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Virtuaali ravintoa keholle ja mielelle

On tavallinen keskiluokkainen keski-ikäisen tiistai-ilta. Koirat on käyneet ilta lenkkinsä ja heistä on nypitty päivittäiset punkit pois. Pienimmille lapsille saatu luettua iltasatu ja laitettua heidät sänkyyn. On aika laittaa itsensä pikku hiljaa nukkumaan. Ja taas kävi kuitenkin niin, että romahdin sohvalle ja  avasin television. Siihen sitä sitten jäin sohvalle pötköttämään vaimo ja koirat kainalossa. Kanava surffailu onnistuu paremmin kuin oikea surffaaminen, tai tiedä sitä sitten. Viimeeksi olen suffannut silloin kuuluisalla 80-luvulla kun isäni oli hommannut meille pojille ison surffilaudan. Kanava surffaillessa törmäsin kerrankin mielenkiintoiseen ruokaohjelmaan, saaristoruokaa . Ensin lumosi kesäisen kauniit merimaisemat mieleni ja sitten herahti vesi kielelle. Oli todella maittavan näköinen ahven annos. Jälkiruokana oli Ahvenanmaan pannukakkuja ja Olvados marinoituja luumuja. Sitä seuratessa aloin miettimään tulevia kesän ruokia. Maisemaksi maalailin oheisen kuvan mieleeni.  Toivottavasti saamme lasten kanssa kalastettua ahventa ja vaikka kuhaakin. Fileiksi on kalat laitettava ja sitten pannulle oikein voissa paistettavaksi, lisukkeeksi kauden kasviksia ja uusia perunoita. Tietenkin letut kuuluvat ravintoon. Veneessämme on lettulukko kapteenilla, vene ei käynnisty ilman kunnon lettu satsia.... Meillä oli tuossa toissa kesänä Bylandetissa ensin loistavat grilliruoat ja jälkiruokana Sunnuntai valmistaikinasta tehtyjä lettuja. Lettujen päälle teimme sitten kolmen venekunnan kaapeista löytyneistä hedelmistä ja marjoista rommiliekitetyt hedelmät. Toimivat todella hyvin aikuisten jälkiruokana, lapset saivat hedelmät ennen liekittämistä.Tälle kesälle olen metsästänyt käytettyä Muurikka pannua kaikkialta. Nyt viime perjantaina löysin Torista parikin kappaletta. Päädyin kuitenkin etsimään sellaista netistä vielä kerran ja päädyin valmistajan sivuille. Täältä löysin uuden varustettuna suojapussilla halvempaan hintaan kuin nuo löytämäni käytetyt. Itse pidän ruoan valmistamisesta tuolla pannulla. Saan tehtyä monia erilaisia asioita kuten perus grillaaminen tai nokkos/kasvis lisuke ruoalle. Ohessa pannu täynnä lisukkeita jotka valmistettu mökkirannassa.

Olemme myöskin hankkineet kaksi lettupannua uuteen veneeseemme. Ensisijainen kriteeri oli se, että niillä on pystyttävä heittämään lettuja. Tuon taidon ajattelin opettaa myös lapsillemme sekä kummipojalle ja hänen siskolle. No tasapuolisuuden nimessä on varmaan opetettava kaikille mukana kulkeville lapsille ja miksei myös aikuisillekin.


Tässä ennen varsinaista kesää on suunnattava kohti Clas Ohlsonia. Olen huomannut, että juomalasit ovat katoavia veneillessä. Meillä on useampi muovinen lasi kadonnut joko tiskatessa taikka viedessä veneeseen / veneestä. Vaikka luulisi niiden kelluvan niin pohjaan ne kuitenkin sujahtavat. Lasisilla juomalaseilla ei ole tätä ongelmaa.  Pakko täydentää ennen ensimmäsitä reissua varsinkin kuohuviini lasipuolta. Olisi kurja juoda Fresitaa kertakäyttömukista. Tähänkin rantaan on meiltä tippunut takakannelta kuivumasta pari lasia. Vaikka niitä on yrittänyt sukeltaa niin eivätpä ole osuneet käsiin.

Fresita around the word; Bylandet
Saimme hyvältä kaverilta piknik korin lahjaksi jossa kyllä löytyy myös nuo samppanja lasit oikein kristallisina. Samassa korissa on oikein posliini lautaset, pöytä liina ja tykö tarpeetkin mukana. Tuo kori tulee kyllä taatusti käyttöön. Mutta pientä " elvistelyä " se on. Mutta sitäkin tarvitaan elämässä. Piknik kori tulee varmaan käyttöön aikuisten kesken jollain ilta veneilyllä, aurinko paistaa ja lämmin kesäinen tuulen vire hivelee kasvoja. Ei veneily ole mitään tosikkomaista touhua. Itse pidän veneilystä sen vapauden tunteen takia. Saa mennä ja tulla oman maun mukaan. Jos satamissa tapaa toisia veneilijöitä voi vaihdella muutaman sanan, vaikka kesän suositelluista kohteista.  Pidämme veneilyn huviveneilynä emmekä yritä mennä merelle mikäli se ei tunnut hyvältä. Lapset ja koirat ovat etusijalla vesillä liikkuessa, ei aikataulu ja aikaisempi päätös kohteesta.

Vaimo on uhannut laittaa veneen avaimet säilöön jos en saa rakennettua kotona siivouskomeron kaappia kuntoon ennen veneilykautta. Melko paha uhkaus.... Jos ei meidän Albatross / Vilkasta näy vesillä heti vapun jälkeen niin tiedätte missä vika.

3 kommenttia:

 1. Voi ahvenet (ja muukin kala) nam! Meillä kippari kanssa vetää ahvenet fileiksi ja sitten vielä pyöräytetään vähän ruisjauhoissa ja paistetaan voissa, ai että on hyvää. Tuo saaristoruokaa on tosi mukava ohjelma, katselin sitä jo edellisellä kaudella. Maisemat ja ruoka hivelevät silmiä. Meidän venekunnalla on myös sama filosofia, että merelle ei lähdetä jos on huono keli. Samoin kuin maileja ei metsästetä. Jos josain on paljon mielenkiintoista tutkittavaa, niin voidaan olla paikassa useampikin yö. Ja nyt heti mars sen komeron kimppuun niin pääsette vapuksi vesille =D.

  VastaaPoista
 2. Saaristoruokaa on ainoa ruokaohjelma jota nykyään jaksan katsoa. Upeat saaristomaisemat ovat herkullisen ruoan ohella se juttu mikä kiinnostaa ja paljon!
  Me olemme alusta asti olleet ns. hyvän tuulen veneilijöitä eli kovassa tuulessa ja aallokossa ei lähdetä liikkeelle, vaan odotellaan rauhassa parempia kelejä. Näin meikäläinen pysyy hyvällä tuulella ;) No joo, on siinä myös ajateltu koiria ym. mahdollisia kyydissä olevia. Veneilyn pitää olla mukavaa ja leppoisaa, ei tiukkapipoista otsa rypyssä menemistä. Alustavia reittisuunnitelmia teemme aina, mutta niistä joustetaan tilanteiden mukaan juuri niin paljon kuin on tarvis.
  Jokos olet alkanut laittamaan kaappia kuntoon? ;)


  VastaaPoista
 3. Alustavat suunnitelmat ovat veneillessä olleet meidän juttu. Meillä on ollut yleinsä tarkkaa vain lomalle lähtö- ja saapumispäivät ja näistäkin ollaan joustettu tarpeen mukaan. Joskus ollaan jääty toiseksi päiväksi satamaan joko kelin tai miellyttävän paikan takia. Toisinaan on käynyt niinkin, että olemme matkanneet paljon pidemmänkin matkan kuin alkuun ajattelimme.

  Alustavat suunnitelmat ovat myöskin täällä maissa olleet käytössä. Niiden mukaan meidän kaappi olisikin jo valmis. Aina vaan tulee kaikkea muuta tekemistä tielle. Lupaan teille kaikille aloittaa tänään kaapin laittamisen.

  VastaaPoista