Safire Mökki mainos

maanantai 30. maaliskuuta 2015

Lupia ja laskuja sekä paikkoja

Juhannus 2014
Tänään saapui sitten kauden venepaikka lasku sekä seuran jäsenmaksu. Meitä kaveruksia on melkoinen kommuuni kuten kohta huomaatte. On hienoa että saamme pidettyä vanhan venepaikkamme vaikka veneemme muuttui talven aikana toiseksi. Meidän vanha veneemme päätyi meidän nykyisen venhon vanhalle paikalle. Ja sitten tietenkin vaimon siskon perhe sai paikan seuraltamme aalonmurtaja laiturista. Todella hyvä paikka heilläkin joskin ehkä vähän kaukana rannasta. Onneksi he ovat sporttisia nuoria ihmisiä. Suosittelen heitä ajamaan veneen satamassamme olevan kioskin laituriin keväällä kun vievät veneelle kaikki kesän tavarat.  Ja sitten vielä saimme pitää rakkaat kaverimme vanhalla paikallaan vieressämme. Meillä Flying Albatross ja heillä Albatross 26. Molemmilla veneillä alkaa olla ikääkin mutta silti hyväkuntoisia ja lähes ajattomia. Aivan kuten omistajansakin, tai ei meillä ikää ole juurikaan mutta sekin vähän on hyvin säilynyttä.....

Hallituksen puheenjohtaja sekä vanhempi koiristamme



Toinen hieno asia on se että sain Meri VHF-DSC kurssin suoritettua hyväksytysti. Nyt on miehellä radiolupa ja puuttuu vain alukselta tuo lupa. Senhän saa hankittua kivuttomasti viestintärirastosta ( https://www.viestintavirasto.fi/index.html ). Pitäis sitten varmaan testata myö veneen VHF-radio.... Ei ole ollut käytössä moneen vuoteen. Uskon radion olevan täsin kunnossa. Päällisinpuolin kaikki toimii kuten pitääkin.Ei ole koskaan kastunut ja on laadukas joskin vanha laite.







Tänään sataa meillä täällä etelässä lunta varmaan koko talven edestä. Olen onnellinen, että veneemme Vilkas on päässyt http://www.espoonvenepalvelu.fi/ lämpimään halliin. Hallissa on kuulemma tasainen 16 asteen lämpötila. Ei palele pieni veneemme. Näin nätisti pienet koiramme ovat aina kotonamme ( no ei tosiaankaan ). Mitenköhän osaavat olla kesällä veneessä?

perjantai 27. maaliskuuta 2015

Kyllä lähtee....

Maaliskuun 27. päivä  Herran vuonna 2015.

Aamulla  "lämmintä" 4 Celcius astetta. Tuulee sillain mukavasti, että kaljultakin mieheltä tippuu hiukset päästä. Aamulla kello 9 reikä leipä olin Suomenojan satamassa veneemme katolla, joka oli jäässä. Hiukkasen pelotti luistella monen metrin korkeudella veneen reunalla Targa- kaari kaadettuna ja sidottuna. Ja tasan klo 9 saapui Kuljetus Karttunen http://www.kuljetuskarttunen.fi/  paikalle kuten oli sovittu. On se ihme kuinka kyseinen herra muistaa missä veneeni on, vaikka olen välillä vaihtanut venettäkin.  Sitten laitettiin veneen alitse nosto liinat ja eikun vene ylös. On se hienoa seurata ammattimiesten työtä. Vaikka tuuli oli melko vahvaa niin vene nousi ahtaasta paikasta tarkasti kuten pitikin. Suoraan kyytiin.

 Nuorempi Karttunen oli tällä kertaa kuljettajana ja osasi kertoa veneemme painon aivan "lonkalta". Hetken virittelyä auton lavalla ja sitten lähdettiin liikkeelle. Itse keräsin talvisäilytyspaikkamme roskat pois ja vein roskikseen. Laitoin myös venepukkien päälle A-pukit jotka olivat kannella katoksen tukina. Reitti kulki Suomenojalta Länsiväylälle jota pitkin ajelimme peräkkäin Kirkkonummen risteykseen saakka. Täältä sitten menimme pienempää tietä pitkin Espoon Venepalvelun pihalle. Veneitä
oli monen hallin pihalla ja hallissakin. Meidän Vilkas pääsi pukeille odottelemaan halliin siirtymistä. Ja itse hyppäsin autoomme aivan umpi jäässä pihalla seisomisesta. Ei uskoisi, että vielä viime viikolla tarkeni askarrella veneellä pelkässä paidassa.
Matkalla kaverini soitteli ja sovimme milloin menemme keväällä venerantaan "väijyyn". Otimme perjantai ja lauantai illat toukokuun lopusta.


Kotimatkalla kävin vielä ruokakaupan kautta ennen kotiin menoa. Kaupasta tarttui mukaan tulppaaneja, joilla meinaan yllättää vaimon. Mutta ennen kuin vaimo tulee kotiin ehdin kellariin lakkaamaan veneen vaatenaulakon kolmanteen kertaan ja laittamaan parvekkeelle veneen akut latautumaan. Itsellä on kaksi kuvan mukaista akkua. Ulkomittojen mukaan ei mahdu isommat veneeseenkään. Molemmat akut ovat lähes uuden veroisia.

Ehdin tosiaan laittaa yllätyksen keittiön pöydälle odottamaan vaimon kotiutumista. Vähän tulppaaneita sekä edellisen Ruotsin risteilyn tuliaisen, Sampanjan. Illalla virittäydymme tulevan kesän tunnelmiin ja nautimme kylmää Grönstedts Champagnea kera Feta salaatin. Mahdollisesti viime kesän valokuviakin voisi selailla ja suunnitella tulevan kesän reittejä.

torstai 26. maaliskuuta 2015

Kevään kukat ja muuta

On maaliskuun loppu puolisko ja nyt kukkii jo sinivuokot. Otin kuvan kotipihaltamme 18. maaliskuuta. Vaimo bongasi leskenlehtiä satamassanne jo 15. maaliskuuta mutta kuvat jäivät saamatta kun koirat veivät muualle.

Koirien kanssa kävellessä kuten työmatka pyöräilyssä on mahtava seurata vuoden aikojen muuttumista. Keväällä ensin aurinko alkaa nousta ja lämmittää mieltä. Sitten on venemessut ja alkaa veneen kevätkunnostus. Kohta huomaat että linnut alkavat palata tänne. Ensimmäiset lokkien äänet ovat mahtavia. Kohta huomaat jo joutsenien ja hanhien saapumisen. Talvisäilytys sataman vieressä sijaitsee linnuille tärkeä paikka http://www.suomenoja.fi/ . Tämän Suomenojan lintualtaan ohi kulkee myös työmatkani pyörällä. Saan siis seurailla satamassa työskennellessäni ja ohi ajaessani lintujen liikkumista.  Nyt on melkein harmittanut veneen maissa oleminen. Olisi voinut jo veneillä pari viikkoa... Kylmähän tuolla merellä kyllä olisi mutta kun laittaa Wallaksen käyntiin ja pitäisi ovet ja ikkunat kiinni niin tarkenisi.

Välillä tuntuu että aikaa ei riitä aivan kaikkeen kuin haluaisi. Perheessämme on lapsia kotona vielä kolme ja maailmalle muuttanut jo yksi. Lisäksi meillä on pari aivan mahtavaa koiraa, Lagotto Romagnoloa ( Italian tryffelikoira ). Tietenkin myös me vanhemmat teemme kaikenlaista töidemme lisäksi. Nyt siis aika on ollut kortilla jota on vähän riittänyt veneellemmekin. Itsellä on ollut tässä viikon sisällä kolme iltaa jolloin on ollut menoa. onneksi ilmatkaan ei ole suosineet veneen kanssa askartelua.

Veneen pesemisen jälkeen on tullut tehtyä vähemmän satamassa. Kävimme viikonloppuna vaimon ja koirien kanssa veneellämme. Ilmahan oli aivan jäätävän kylmä. Pistin pilkkihaalarin varmaan kolmatta kertaa päälle tänä talvena.  Itse vaihdoin veneen sinkit ja kiillotin potkurin. Sinkkien vaihtaminen on mielestäni joka vuotuinen työ vaikka kulutusta olisi sinkeissä vielä jäljellä. Vaimo taasen oli veneessä sisällä ja järjesti paikkoja jotta saamme lähetettyä veneemme matkaan kannen TEK DEK laittamiseen tänne http://www.espoonvenepalvelu.fi/ .




Potkurin kiillottaminen olikin aika haastava tehtävä. Kävin hakemaan Biltemasta tähän tarkoitukseen olevat kiilloitus välineet ja sukelsin veneen alle makailemaan. Akkuporakoneen akut olivat täynnä ja uudet osat kiinni koneessa. Onneksi potkurissa ei ollut tuota enempää tummumisia ja näkkiä. Työ eteni hyvin ja sain löydettyä potkurista sarjanumeron . ensin kiillotin kaikki neljä lapaa perän puolelelta. Sitten sukelsin syvemmälle ja kiillotin ne myös takapuolelta. Tässä työvaiheessa sain niskan ja hartiat jumiin. Eli makasin kyljelläni, toisin sanoen pidin päätäni ylhäällä ja kurottelin käsin aikamoisiin kevät juhla ojennuksiin. Tämä työ kyllä kannatti ja nyt potkurimme kiiltää mukavasti. Uskoisin pienen vaivan aina olevan paikallaan.




Lopuksi kokeilimme jo aikaisemmin saamamme patjat keulakannelle. Vaimo jo makaili niillä tosin ei vielä bikinit päällä vaan aivan talvisissa varusteissa. Tuohon Flying Albatrossin kannelle mahtuu makailemaan koko perheemme ilman koiria.  Kuten patjojen tekijä Elinan kanssa suunniteltiin, niin patjat ovat juuri sellaisia kuin halusimme. Leveyttä ja pituutta patjoilla on todella mukavasti. Kaikki patjat saadaan kiinni toisiinsa sekä veneeseen. Veneeseen kiinnittämisessä ei tarvitse muuta kuin laittaa luukun etupuolelta laitimmaiset patjat yhdistävä hihna paikalle ja ikkunoiden edessä patjat kiinnitetään kaiteisiin. Kaikki patjat ovat helposti puhtaana pidettäviä sekä siirrettävissä veneeseen sisälle. Meillä on hyvä paikka näille patjoille silloin kun niille ei ole käyttöä. Veneessämme Flying Albatrossissa moottoritilan päällä on kansi ennen varsinaista kansitasoa. melkein kuin kellari. Jokaisen patjan pohjassa on liukumista estävä pinta sekä vetoketju patjojen kuivaamista helpottamaan. Jos tulemme joskus päivittämään sisäpatjat tulemme varmasti olemaan yhteydessä patjojemme tekijään http://www.couros.fi/



keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

Kevät ennakoi tuloaan

On maaliskuun puoliväli. Kevät tekee tuloaan ja aurinko on jo kiivennyt taivaalle. Lämmintäkin on melko kivasti.

Viime viikolla kevät kaivoi veneeni esiin katoksen alta. No, minähän se fyysisen työn tein. Vene talvehtii Suomenojan satamassa. Naapureina on voimalaitos joka käyttää hiiltä sekä jätevesipuhdistamo. Meillä veneet on aina talvehtineet kyseisessä satamassa. Mielenkiintoinen huomio tuolla on se mille käytävälle saa veneensä ja mihin päin kyljen. Jos kylki on voimalaitokselle niin keväällä kylki on taatusti lähes musta, nokinen. Jos keula tai perä voimalaitokseen niin vene on paljon puhtaampi kyljistä.  Nyt siis oli kyljet todella nokisia.



Perjantaina töistä päästyäni suunnitelmissa oli mennä veneelle ja purkaa katos pois. Meillä veneen pituus on  8,70 m ja leveys 2,80 m. Veneen katoksen kehikkoina on kolme A-pukkia joiden päälle laitettu kakkoskakkonen harjaksi. Näiden yli vedettynä kaksi oikeaa paksua peitettä.  No en mennyt veneelle perjantaina vaan lakkasin ovet kotimme kellarissa kolmanteen kertaan. Ja sitten leivoin sdämpylöitä noin 100 kappaletta. Osa meni myyjäisiin mutta jäi niitä kotiin syötäväksikin. Lauantaina pyysin naapurin parikymppistä meripartiolais poikaa avuksi veneelle. Yhdessä purimme katoksen pois ja laitoimme kuomun paikalle. nautimme veneen avotilassa eväät ja otimme aurinkoa kuten maaliskuussa voi. Sain apua häneltä oven- ja ikkunan karmien suojateippaamiseen. Itse aloin lakkaamaan näitä reunuksia ensimmäiseen kertaan. Nyt viimeistään huomasin kuinka hienot ne olivatkaan. Yllä uusi kertaalleen lakattu ja alla vanha kirsikka lakalla käsitelty. Lakkaamisen jälkeen seurastamme tuli katsastaja paikalle. Hänen kanssaan kävimme runkotarkastuksen läpi veneessämme, vanhassa veneessämme sekä vaimon siskon perheen veneessä. Kaikki ollaan saman seuran jäseniä nyt. Vähän jännitti kun hän otti autosta noustessaan ison piikin esiin. Onneksi käytti vain sitä kädensija puolta pohjan naputteluun. Kaikki kolmehan olivat pohjan puolesta kunnossa.

Sunnuntaina menimme vaimon kanssa veneelle ja nautimme kavereiden kanssa teet ja kaakaot avotilassa auringosta nauttien. tällöin myös lakkasin nuo oven karmit uudelleen. Lisäksi pyyhimme sisältä keulasta alkaen tavaraluukut puhtaiksi. Kaikki oli onneksi jo entuudestaan siistejä. Päivän päätteeksi kävelimme rantaraittia pitkin takaisin kotiin noin kuuden kilometrin päähän kera koirien. Karvaturrit olivat kyllä loppuillasta väsyneitä kun tuli muutenkin ulkoiltua niiden kanssa. Ja helle myös koitti pakollinen pesu illan päätteeksi. kyllä heitä tulevia veneilijöitä väsytti. Vanhempi koirista veneili jo viime kesänä ja keräili punkkeja.

Minulla sattui mukavasti töissä olemaan saldo tunteja sisällä ja esimies käski pitämään ne pois. Arvatkaa harmittiko viettää päivä venerannassa. Meillähän ei satamassa vielä ole vedet eikä sähköt päällä. vene piti pestä käsipelillä rätillä sekä rasvapoisto pesuaineella. Ja vahasin veneen sitten Hempelin venevahalla. Kuten nuoruuteni elokuvassa Karate Kid aloin hokemaan Wax on, Wax Off. On sitten kohtuu raskasta tuollainen veneen vahaaminen. Vaikka aurinko paistoi ja lämmitti miellyttävästi, ei voinut puhua mistään helteestä. Vahatessa tuli viimeistään tutustuttua uuden veneemme runkoon, edellistä edellinen omistaja on kiinnittänyt sen selkeästi huolimattomasti laituriin. Kyljissä on melko paljon paikkauksia ja useita naarmuja. Edellinen omistaja ei niitä ole hankkinut. Nyt sitten on huolehdittava ettei niitä synny meillä lisää. Nyt olisi vene melkein valmis laskettavaksi vesille. Ensimmäistä kertaa saisin veneeni vesille jo maaliskuussa. Nyt vain odottelen ja teen pientä säätöä / puhdistusta ennen TEK DEK asennusta.

torstai 12. maaliskuuta 2015

Pientä veneen ehostusta

On maaliskuutakin jo eletty jonkin aikaa. Askeleet kulkevat omalle veneelle jo säännöllisesti. Olen jo vienyt veneelle siivoustarvikkeita. Ja käynyt ostamassa lakkaa veneen ovia sekä ikkunapuita varten.



 Tuossa lauantaina oli pojallani kaverisyntymäpäivät kotonamme. vauhti oli pojilla kova ja totesin että pääsen onneksi kesken kekkereiden karkaamaan venerantaan. Loppu bileet jäi vaimon kestettäväksi... Venerantaan piti lähteä ajoissa kun kaverin vene käännettiin ympäri pohjanpuhdistusta varten. Meitä oli useampi mies ja muutama nainenkin paikalla. Veneen kipattuamme lähdin erään paikalla olleen vanhan naapurin kanssa käymään veneellämme. Esittelin ylpeänä ostoksiani, jääkaappia ym. Uusi jääkaappihan on 65 litrainen Isotherm ja tuli siis vanhan 45 litraisen paikalle. Päätin demostroida kaverille kuinka paljon pitää leikata lasikuitua pois jotta saa uuden paikalle. Meidän molempien hämmästykseksi uusi kaappi meni vanhan reikään leveydeltään. Korkeudessa oli sitten säätämistä ja alas jouduin rakentamaan korotuspalan ja ylös laitan listan peittämään ylimääräistä koloa. Eli isompi kaappi vaatii vähemmän tilaa. Ennen rakentelua piti tosin tyhjentää asennuspaikka vanhoista asioista ja pyyhkiä tila puhtaaksi. Löysin tuolta kolme halsteria.

Nyt kun sain rätin ja rasvanpoisto aineen käsiini ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin taas jatkaa seuraavalla kerralla veneen puhdistamista. Aloitin takakajuutasta ja täällä sukelsin akselikaivoon. Onneksi kyseinen tila oli ns puhdas. Riitti kun makasin pistopunkalla ja suihkuttelin ainetta kaivantoon ja annoin vaikuttaa, lopuksi pyyhkiminen puhtaalla rätillä. Seuraavaksi oli sitten moottoritilan vuoro. Flying Albatrossissahan moottori on todella alhaalla ja avotilan lattia ylhäällä. Ensin lattialuukku auki ja pyyhin tämän sekä reunukset josta löytyi myös avotilan veden poisto reikä. Hiekkaa oli yhden hiekkalaatikollisen verran jäänyt tuonne lattialuukun reunuksille. Lopuksi istuin / makasin moottorin päällä ja yritin ylettyä rätillä moottorin alle pohjalle asti. On sitten todella syvällä tuo moottori ja sen alla oleva lattiakin on kaukana... Paikat tulivat kipeiksi tuollaisesta kurottelusta. Pakko pitää veneen laittamisessa päivä vapaata.

Tiistain levättyäni tuli keskiviikon vuoro. Kaverini haki kuomumme CoverTopista saumojen ompelusta ja toimitti sen veneellemme. Itse polkasin pyörällä töistä satamaan tarkoituksena saada hiotuksi kaikki ikkunan- ja oven kehykset.



Tosiaan edellistä edellinen omistaja oli käsittääkseni lakannut kaikki ulkoiset puuosat kirsikan punaisella. Tämä ei ollut aivan meidän väriämme varsinkaan kun kyseiset ovet ja puitteet ovat teakkia. Onneksi Hiekkapaperilla saa paljon aikaiseksi. Nyt oli pakko käyttää lihaskäyttöistä hiontaa kun satamassa ei ollut vielä sähköt päällä. Ensin kävin karmien kimppiin hiekkapaperilla , karkeus 60. Lopuksi sitten 120 karheudella viimeistely. Kuten kuvistä näkee on hommat vaiheessa pitkin venettä. Tuota lakkapurua tuli ainakin 5 kiloa, jos vähän liioittelen. Onneksi minulla oli vain neljä arkkia karkeaa paperia ja se loppui samaan aikaan kuin virta itse hiojasta. Muistettava seuraavaa kertaa varten: Jos tulet töistä venettä laittamaan kannattaa varata eväitä ja juotavaa mukaan.  Tänään mentävä vielä viimeistelemään reunuksia. 

keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

On hanget valkoiset nietokset vai onko?

Eletään sydän talvea armon vuonna 2015. Lunta pitää oikein etsimällä etsiä. Nyt harmittaa kun vene on rannalla katoksen alla.  Pidimme asiaan vihkiytyneiden kavereiden kanssa tovin aikaa sittenTähtien sota tyyppisen illan jossa purimme ajatuksiamme veneilystä ja muusta tarpeellisesta...Toki illan mittaan tuli vertailtua myös eri saariretkeily paikkojen etuja ja huonoja puolia.  Meitä oli paikalla kumiveneilijä, meripartiolainen, vesibussilla liikkuja sekä minä perheretkiveneilijänä. Veneiden kanssa askartelu puhutteli myös meitä. Joku on puuveneilijä joskus sanonut haluavansa oman veneensä kaverin viereen kun heillä on yhteinen juoma.

( Kuva Teemu Puukari )
Olen aloittanut oikein toden teolla rapsuttamaan veneen ovien lakkausta pois. On muuten paksulti ja vahvasti kiinni. Käytössä on kuumailmapuhallin ja raapimisväline.  Tässä tarvitaan lisäksi vielä hiomakonetta ja hienoa hiekkapaperia. Työssä tulee helposti pieniä palovammoja käsiin. Tässä on myöskin kiinnitettävä suurta juomiota terän tasaisuuteen ettei aiheuta mitään syviä naarmuja. Siitäkin on kokemusta. Lisäksi jos kuumaa pitää liian kauan yhdessä kohtaa saattaa aiheutua suuria " palojälkiä " puhdistettavaan pintaan. Talossamme  on onneksi askarteluhuone. Valitettavasti tänne on tullut uudet palovaroittimet jotka ovat melko herkkiä. Kannoimme siksi höyläpenkin pihalle jossa touhuaminen vain herätti naapureiden kateellisuuden. Useampi naapuri kyseli koskas veneen laskeminen on ja muuta yhtä tärkeää.  Valitettavasti olen syksyllä vienyt veneen akut tähän samaan tilaan. Nyt akut on päällystetty hienolla puupölyllä. Kaikki eivät ole muistaneet huolehtia tilan pölyttömyydestä. Eli siis rättiä käteen ennen lataamista ja akkujen uudelleen veneeseen laittoa.

Kävin hakemassa etukannelle tulevat patjat Kirkkonummelta  verhoomolta http://www.couros.fi/ . Patjat oli todella hienot ja viimeistelty hyvin. Muutama loistava loppuun mietitty yksityiskohtakin löytyi, esim. patjojen pohjassa on liukuestettä ja kaikki saa toinen toiseen kiinni. Myöskin reunanauha miellytti silmää. Itse säikähdin ensimmäisen kerran levittäessä patjat olohuoneen lattialle että niistä on tullut liian isot. Piti oikein ottaa mittanauha käteen ja mitata. Täysin oikea koko, leveys oli 2 metriä leveimmästä kohdasta. Veneemme on siis melko leveä yksilö vaikkei se veneessä ollessa siltä tunnukkaan.
( Kuva Emma Korpela )

Seuraavaksi pitää mennä veneelle viikonloppuna ja todella kiinnittää irrallaan olevat jääkaappi sekä WC-paikalleen. Jääkaapille ajattelin rakentaa vanerista kuoren jonka saa kiinnnitettyä veneeseen hyvin. Samalla suojellen jääkaapin runkoa. WC:lle pitää laittaa uusi putki septille saakka. Onneksi minulla on tarpeeksi uuttaletkua tätä tarkoitusta varten. Veneemme menee mahdollisesti sisätiloihin Tec Dec asennukseen. Sisätiloissa ei olisi niin säiden armoilla kuin ulkona ja lämpötilakin olisi asennukselle sopivampi. Tätä ennen haaveilen saavani veneen muuten vesille laskemista vaille valmiiksi.