Mainos

maanantai 11. tammikuuta 2016

Uponnutta laivaa katsomassa

 Joka on pidellyt
kädessään
meren silottamaa kiveä,
tietää,
että
jatkuvalla hyväilyllä
on ihmeitä tekevä
voima.
Tommy TabermannKäytiinpäs tässä menneenä viikonloppuna merellä, tosin isolla laivalla eikä vielä omalla veneellä. Eihän noita jäitä juurikaan ole lähisaaria kauempana. Melkein voisi kuvitella veneilevänsä hetken kuluttua jos ei tämä pakkaskausi jatku kauaa. Matkamme siis suuntautui kauas Tukholmaan vailla suuria ajatuksia mitä tehtäisiin kun päästäisiin perille. Ajattelin ehkä poikkeavani Tukholman vanhasta kaupungista löytyvään veneily vaate- ym tarvikeliikkeeseen. Toisin kuitenkin kävi. Kaveri perheen ehdotuksesta harrastimme kulttuuria ja matkustimme katsomaan Wasa-laivaa ja Aquariaa. 

Wasa-laivan museo Djurgårdenin saarella, heti Djurgårdenin sillan (Djurgårdsbron) jälkeen oikealla ja Aquarium sijaitsee siinä vieressä. Siinä kävellessä bussilta kohti museota oli aikaa katsella merta. Vähän ihmeissäni olin kun ei ollut jäätä juuri ollenkaan täällä. Ehdotin jopa lapsille jos olisimme vuokranneet polkuveneet ja tutustuneet kaupunkiin "veneillen". No kulkiessamme Aquariaan näimme kyllä jäätäkin ja paikallisia tapoja veneiden säilyttämiseen. Täällähän ne kelluivat jäiden keskellä mastot pystyssä pienen katoksen alla. Ehkä tuota jäistä kautta ei täällä Tukholmassa juurikaan ole. 

Ennen Wasa-laivaa näimme rannassa vielä Majakka-laivan joka vilkuttelikin meille valoaan. Lapsille nensimmäinen kerta kun omasta mielestä näkivät majakka-laivan. Oikeasti ovat kyllä nähneet Relandersgrundin Helsingissä auton ikkunasta kun olemme ohi ajaneet. 

Vihdoin pääsimme perille museolle.Wasa-laiva on ollut meren hyväiltävänä 333 vuotta ja meri on siloitellut puuta kyllä runsaasti. Ei aivan samanlainen vaikutus ole puulle kuin kivelle tämä kosketus.Lapset saivat voimia halauksesta jatkaa kierrosta, joten kyllä kosketuksella on voimaa meihin ihmisiin. 

 Museo on kyllä vaikuttava paikka. Laiva on erittäin iso verrattuna omaan Leaninaan. Ja onhan tuolla ollut syväystäkin melkoisesti. Museo on hieno paikka kun siellä on lapsillekin tekemistä eikä vain katseltavaa. Saa ajaa ( ja kaataa ) Wasa-laivan tosin vain virtuaalisesti..... Hienoja tykkejä löytyi pojille ja neiti ( ja vaimo ) piti Wasa-laivan poilkkileikkauksesta joka olisi ollut mukava nukkekoti. Itseäni olisi kiinnostanut teekkarien tekemä jäynä Wasan merestä nostamisen yhteydessä.  Poika olisi halunnut yhden tykin Family CruiserLeaninan takakajuuttaan. 

Kotimatkalla laivassa oli melkein yhtä hyvä seisovapöytä kuin meillä on ollut tapana pitää veneillessä :) ja keskiyön show oli myös melkein samalla tasolla.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti