Safire Mökki mainos

keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Laskettuun aikaan on enään kaksi viikkoa....

»Myrskyn jälkeen on poutasää
Vihdoin oon sen saanut ymmärtää
Nyt sen nään
Ei voi yksikään päättää päivistään
Ne määrätään» ( san Kari Tapio )

Nyt on ollut kyllä harvinaisen raikasta ja kosteaa ilmaa liikkeellä. Meilläkin oli tarkoitus viikonloppuna käydä maalamassa Albatrossin pohjaa sekä vaihtaa paikalle uudet sinkit. Ajatuksissa oli myöskin käsitellä kajuutta Hempelin Rubbing aineella. Vähän kiiltoa pintaan ennen vesille laskemista.

No, viikonlopun olin kotona yksin kahden pienimmän lapsen ja koirien kanssa. Ja yllättäen lauantaina oli koulussa myyjäiset. Sain viettää koko aamupäivän paistamassa vohveleita koulun pihalla. Ja iltapäivästä meillä ainakin satoi räntää jalka rätin kokoisina hiutaleilla. Ei siinä kelissä veneelle tehnyt mieli. Tällöin soi mielessäni Kari Tapion Myrskyn jälkeen kappale. ” Myrskyn jälkeen on poutasää…” Toivottavasti.  Lauantaina kaverimme saivat jo veneensä vesille ja jakoivat todella hienoja kuvia koeajoltansa….

Sunnuntain vietinkin sisällä mutta kosteissa merkeissä. Koko päivä sujahti uimahallissa. Täällä ainakin oli lämmintä. Olen viettänyt ainakin puolet elämästäni sunnuntai aamut uimahallin lämmössä ja nyt jäljellä enään pari viimeistä uimaopetus sunnuntaita. Haikeaa mutta niin mukavaa. Jää aikaa veneilylle enemmän kun ei tarvitse kevään ja syksyn sunnuntaita varata uintiharrastukselle. Toki sen ajan vie tarvittaessa jokin muu työ tai harrastus...

Kuitenkin ajatukseni on saada vesille meidän Albatross. Aloitamme ehkä kauden veneilemällä tutulla veneellä. Laskettuun vesille laskemis aikaan on siis noin kaksi viikkoa. Vielä ehdin siis maalaamaan pohjan, vaihtamaan sinkit ja kiillottamaan kyljet. Seuraavaksi onkin sitten patjojen veneeseen vieminen juuri ennen vesille laskemista....



Mutta palataakseni juhannus säähän vaikka ei tuo vappukaan ole vielä ohi. Kaksi vuotta takaperin oli juhannusaattona kylmää ja sateista, aivan kuin nyt. Silloin olimme viettämässä Juhannusta Espoon Vasikkasaaressa yhdessä kaveriperheen kanssa. Veneenä oli heidän Albatross kyydeistä saimme nauttia heidän kanssaan. Tässä on meidän Mio-koiran ensimmäinen retki Albatrossissa. 

Jotain uttakin pitää uuteen Family Cruiser veneeseen aina hankkia. Nyt on olohuoneessamme uusi veneen vessa. Toki laitan sen vielä pakettiin ettei tule testattua sitä yön pimeinä tunteina. Hain tämän Marineasta ja samalla katselin seuraavia ostoksia. Kovasti sormet syyhyävät kun pääsen asioimaan tuollaisessa puodissa josta saa vielä palveluakin. Onneksi lompakon nyörit pysyvät joskus jopa kiinni :)

sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Ja yhtä hymyä vaan,

Nyt hymyilyttää ja kovasti. Pidin perjantaina lomaa töistä ja suunnistin naapurin pojan kanssa Kråköhön. Siellä meidän perheen uusi vene majailee talvella. Hän on ollut tämän talven oikein hallissa tuulelta ja tuiskulta piilossa. Nyt on kajuutta hiottu ja lakattu ulkopuolelta ja pääsin siivoamaan venettä. 

Pääsimme lähtemään muutaman mutkan kautta. Ensimmäinen pysähdys oli läheisen RTV:n kohdalla. Sieltä matkaan tarttui mukaan hiukan Hempelin tuotteita sekä Italialaista Veneziani maalia. Ja lähikaupasta poimimme matkaan pari pulloa Tolua sekä muita pesuvälineitä. 

Veneeseen tutustuminen alkoi sisältäpäin. Avasin kaikki aukeavat lattiat ja kaivauduin mahdollisimman syvälle. Pyyhin kaikkien luukkujen alta paljastuvat tilat ja luukutkin molemmilta puolilta. Nyt voin tuoda uudet matot veneeseen. Vene on ikäisekseen todella siisti ja hyvä kuntoinen. Toki jokaisessa veneessä on aina pientä "ajan patinaa" . Ja jokaisella meillä on omat tapamme toimia. Vaimo jo ilmoitti että, tulee varmasti vielä käymään samoja paikkoja läpi kunhan vene on kotisatamassa. 
Kumpi kiiltää enemmän? Kalju vai vene...
 Kun olimme saaneet itsemme aivan solmuun sukellellessamme veneen sisuksiin siirryimme ulkopuolelle. Venehän on hiottu ja lakattu talven aikana joten pölyä löytyi rungosta runsaasti. Ensin pesin rungon Tolulla ja sitten kävimme rungon yhdessä läpi Hempel Rubbing aineella. Lopuksi vahasimme veneen Hempelin vene-vahalla. Vahatessa ajattelin että, onpa raskasta. Melkein tuli hiki ja tuska. Ja kädet olivat kyllä väsyneen oloiset, kun oli vene vahattu kauttaaltaan. Silti mielestäni jokaisen veneilijän kannattaa tehdä tämä työ itse. Näin lähietäisyydeltä löytää kaikki naarmut ja mahdolliset rikkoutuneet paikat. Onneksi tässä oli vain pieniä pinta naarmuja eikä mitään suurempaa.

Kotiin päästyäni sain viestin seuramme katsastajalta. Hän ajatteli katsastaa veneemme jo tulevalla viikolla. Ainakin rungon osalta. Menen mukaan ja otan kaikki katsastusvarusteet esille, joten meidän puolesta ei ole esteitä katsastamiselle.

Suu vetäytyy vääjäämättä hymyyn, kesä on jo ovella....




maanantai 11. huhtikuuta 2016

Kevät tulla jolkottaa

"Olisinpa tikka, saisi elantonsa hakkaamalla päätä puuhun. 
Risto Rasa"

Valitettavasti en ole tikka vaan minun pitää tehdä välillä töitäkin jotta voin harrastaa. Töiden lisäksi opiskelen muutamana iltana viikossa joten veneen laittaminen on jäänyt odotettua vähemmälle. 


Vihdoin on alkanut tuo kevät. Viikon luontoääni on ollut rannoilta kuuluva veneiden kunnostus. Ei tuota tikkaa kuule vaan kaikkea muuta. On hiomakonetta, sahaa ja vasaraa. Ja jos satamaan pääseen niin tuoksuu siellä jo aika moneltakin kevään tuoksulta. On Hempelin maalia, erilaisia lakkojen tuoksuja, Mäntysuopaa ja Tolua.... Meillä oli ajatuksena mennä Albatrossimme luokse lauantaina. Mutta, mutta, sade pilasi ajatuksemme. Lopulta vaimo lähti illaksi melomaan ja minä vaihdoin kaverille kesärenkaat autoon sekä katsoimme polkupyörien kunnot. 

Sunnuntaina olikin sitten ilma paljon parempi ja pääsimme Suomenojan satamaan ottamaan venettä haltuun. Tarkoitus tässä on laittaa uudet myrkkymaalit ja vaihtaa sinkit tuonne pohjaan. Samalla kiillotin veneen potkurin ja otimme keulasta  pressun pois.  Nyt kelpaa askarrella rakkaan kanssa, siis Albatrossin. DekTek-kansi oli talvehtinut hyvin ja muutenkin kaikki näytti hyvältä.  

Kun kerran olimme veneellä niin pitihän siitä tarkistaa monta muutakin asiaa. Akut olivat täynnä virtaa. Kyllä noi aurinkopaneelit kannatti laittaa viime keväällä. Ja muutenkaan ei ole veneen laittaminen mennyt hukkaan. Pitää katsoa josko hankkisi aurinkopaneelit tuohon tulevaankin veneeseen. Sinne mahtuisi katolle kaksi 50W paneelia hyvin. Jo nyt kuulemma akuissa riittää virtaa hyvinkin reissun ajan jääkaapin päällä pitämiseen jos ajaa joka toinen päivä. Ainakin tuollainen akkumonitori on ostettava. Sillä on kiva seurata sähkön riittävyyttä. 

Mennyt viikko on ollut muutenkin todella hyvä. Saimme kauan odotetun puhelun Kråköstä ja toisen puhelun uuden veneemme vanhalta omistajalta. Molemmat puhelut motivoivat taas aloittamaan veneiden laittamista. Suunnistankin lomapäivälläni Kråköhön puhdistamaan venettä juuri meitä itseämme varten. Siellä on nyt puupinnat saaneet ulkopuolella uuden lakan päällensä. 

sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Vierahilla mailla.....

Kevään ensimmäinen reissu Suomenlahdelle. Ja heti oli hauskaa alusta saakka. Ihmetys oli suuri jo satamassa kun astuimme alukseen. Olimme saaneet uusitun hytin käyttöömme. Kyllä kelpasi istua ikkunalaudalla ja ihailla merimaisemaa. Täältä hytistä näkee hiukan pidemmälle kuin veneemme hytin ikkunasta. No, eipä tuolla hytissä juuri tullut vietettyä aikaa. Nautimme palveluista joita ei ihan samanlaisia löydy omista veneistä. Harvoin meillä on omalla veneellä aivan yhtä monipuolista ruokalistaa kuin täällä ja tanssit olivat paremmat kuin meidän putput-veneissä. Mutta putput-veneilyyn liityi tämäkin matka.


Itse asiaan. Tukholmaan päästyämme suunnistimme kerrankin bussilla vanhaan kaupunkiin. Bussi pysähtyykin juuri sopivasti vanhan kaupungin reunalla. Täältä löytyykin ainoa kauppa jonne Tukholmassa pysähdymme. Nautiska Magasinet on näin veneilijälle vaarallinen paikka. Täältä löytyy aina toinen toistaan ihanampia tavaroita ja vaatteita. Mitään emme olleet ostamassa mutta lähdimme kuitenkin ison kassin kanssa pois. Todellista asiakaspalvelua saimme taas kerran heidän henkilökunnalta. Asiakas huomataan heti kun astuu sisälle, kaupassa ollessa sekä myöskin lähtiessä. Hetken kierrettyämme kauppaa tuli myyjä kysymään saisiko auttaa meitä. Hämmästys oli suuri kun tämä tapahtui selvällä suomen kielellä. Olemme joskus ennenkin kuulleet että, palvelua olisi saanut Suomeksi mutta aina ollaan Ruotsillakin pärjätty. Toki taitaa tuolla myös saada palvelun Englanniksikin.


Juttelimme tovin tämän viehättävän myyjän kanssa ja jatkoimme kaupan kiertelyä. Olisin itse halunnut ostaa Family Cruiseriimme öljylampun mutta, maltoin vielä. Täällä on myöskin paljon kelloja, öljylamppuja, karttoja.... Olemme vierailleet täällä usein koska olemme löytäneet paljon hienoja vaatteita ja astioita alennuksesta. Loppukesää varten tuolla oli myynnistä pieniä lamppuja veneelle.

Löysimme omaan veneeseemme kaksi pöytäliinaa, servetit ja vaimolle kesäksi Sebagon kesämekon. Vaimo on löytänyt täältä ennenkin itselleen vaatteita. Toinen pöytäliinoista on katsottu että, se sopii mattoihin jotka on tilattu Kowecilta. Eikä hinnat siis hirvittäneet tällaista tavallista perheen isää.... Itselläni on erilaiset shoppailu mahdollisuudet kuin vanhemmillani oli aikanaan. Kultaisen 80-luvun alkupuolella käytiin Ruotsissa hakemassa vaatteita kun oman maan tarjonta oli niukkaa. Nyt itse nautin tällaisista mahdollisuuksista tulla ihastelemaan nätisti tehtyä liikettä ja nauttimaan hyvästä palvelusta.

Nautiska Magasinet on myös verkkokauppa. Joudun varmasti seuraamaan heidän sivuiltaan koska heillä on Outlet myymälä auki taas lähellä Silja Linen terminaalia, ilmeisimmin vasta loppukesästä. Ties vaikka ostaisin tuolta verkkokaupasta jotain heti seuraavasta palkasta...