Safire Mökki mainos

sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Lunta ja tarinoita.

 "Lumihiutale kaunis kimmeltää,
talveen meidät herättää, uuteen valkoiseen, aamuun lumiseen.
Hiljaa sataa ensi lumi pehmoinen, kuin kaunis uni. Avaa talvimaiseman, niin kirkkaan kauniin ihanan.
Ruutuun pienen ikkunan se tekee verhon valkean, kauniin talvimaiseman."

                                 - Tuntematon-
 No, nyt se sitten tapahtui...Tarinamme alkaa eräänä tammikuisena aamuna. Lunta tulee Espoossa hiljalleen. On aika lähteä Kråköseen katsomaan tulevaa venettämme hänen syntyseudulleen. Matkan varrella alkaa tuulla ja pyryttää lisää ja tiet Porvoossa olivat aivan luistinratoja.

Lähestyttäessä Kråkötä maisemat muuttuvat entistä kauniimmiksi ja oli aivan pakko ajaa veneenveistämön ohi ja nauttia hetken sikäläisistä maisemista. Tämä luminen kaunis maisema vei ajatukset jo moneen eri tarinaan, alkaen Saariston lapsista päättyen Jason Bourne dekkariin...

Saavuimme perille kohteeseemme, jossa Ville perheineen ja Tom Lindström jo odottelivatkin meitä. Oli mukavaa nauttia kahvipöydän antimista samalla, kun esittäydyimme telakan pitäjälle. Uusi veneemme on siis talvehtimassa synnyinpaikallaan sekä saamassa asianmukaista hoitoa.

Tiedä sitten miten olemme molemmat vaimoni kanssa päätyneet pitämään esineistä ja asioista, joiden takaa löytyy tarina. Veistämöllä on pitkä historia jo takana ja edelleen se toimii käsityötaidon näyttämönä. Keskustelun lomassa tuli tunne ikäänkuin veneet olisivat tekijälleen kuin maailmalle lähteneitä lapsia, joiden nimet ja yksityiskohdat ovat vielä hyvässä muistissa. Kuulimme samalla myös vanhasta Nordic 81 "Katistamme", joka oli ilmeisesti peräisin Tom Lindströmin sedän telakalta.  Meidän Family Cruiserin tarinoitakin kuunteli mielellään Villen niitä kertoillessa. Mm. nimen takaa löytyy ensimmäisen omistajan vaimon ja tyttären nimi yhdessä. Leanina oli tullut edeltäjillemme "väliaikaiseksi" veneeksi ja tätä väliaikaisuutta kestikin sitten useita vuosikymmeniä. Lupasimme Villen äidille huolehtia Leaninasta mahdollisimman hyvin. Ja lupauksethan pitää pitää.


 Tutustuimme veneeseen telakan katon alla kuivassa ja lämpimässä. Yritimme kurkistella jokaiseen koloon ja paikkaan, joita veneestämme löytyy. Oppaina toimivat Herra Lindström sekä edelliset omistajat. Koimme saavamme todellakin hyvää opastusta tuleville veneily tarinoillemme. Keväällä pääsemme kasvamaan veneemme kanssa enemmän yhteen. Olemme todenneet aikaisempien veneidemme kanssa, että mitä enemmän sitä puhdistaa ja touhuaa sen kanssa sitä enemmän vene tuntuu omalta. Siivoillessa tulee käytyä kaikki koloset läpi ja tämä luo sellaista veneen tuntemusta jota ei muuten saa. Sama toimii myös, kun tekee veneen moottorille huollon tai konttaa veneen muuten läpi. Suurempia muutoksia ei kannata tehdä heti ensimäisenä vuonna, vaan vasta paremman tutustumisen jälkeen.

Mutta voisin kosketella ja ihailla loistavaa puutyötaidon näytettä vaikka kuinka. Se tunne, jonka saa kädelle, kun kosketat hyvässä lakassa olevaa puupintaa on hieno. Ihmeellinen lämmin aalto käy läpi kehon, kun katsoo työtä, joka on tehty taitavasti käsin. Paikalla oli muutamia jollia, joita ihailimme oikein porukalla.


Vierailumme aikana oli satanut lisää lunta. Oli todella ihana ajalle kotiin kauniissa talvisessa ilmassa. Porvoo oli kaunistunut entisestään ja teimmekin siellä pienen maisemakierroksen. Lasten mielestä Porvoon kirkko näytti aivan samalta kuin Mauri Kunnaksen Koiramäen saduissa.

5 kommenttia:

 1. Kaunis vene kertakaikkiaan. Tuossa jos missä on tunnelmaa. On varmasti entistäkin kutkuttavampaa odotella kevättä ja veneen laskua. Ja mahtavaa, että pääsette venettä jo ihailemaa =).

  VastaaPoista
 2. On se vaan niin kaunis! Muistan jo nuorena tyttönä ihailleeni tuttavaperheemme Family Cruiseria, jonka kyytiinkin pääsin muutamaan otteeseen. Olet aivan oikeassa myös siinä, että mitä enemmän omaa venettään kunnostaa, ehostaa, puunaa ja puhdistaa, sitä rakkaampi ja tutumpi siitä tulee. Kuuden veneilykauden jälkeen meidän paattimme tuntuu jo perheenjäseneltä. Niin paljon siihen on työtunteja "uhrattu" paikkoja fiksailtu, paranneltu, korjattukin. Niin paljon sen kanssa on myös koettu hienoja asioita, nähty uusia ja uskomattoman kauniita paikkoja, tutustuttu uusiin, ihaniin ihmisiin....listaa voisi jatkaa vaikka ja kuinka ;)
  Tunnelmallisia tutustumishetkiä teille tämän uuden kaunottarenne kanssa :)

  VastaaPoista
 3. Kaunis ja tunnelmallinen meidän uusi Leanina on. Pikkaisen kyllä kevättä odotellaan jotta pääsee uuden veneen kanssa touhuamaan.

  VastaaPoista
 4. Onhan siinä itse tekemisessä ja puunaamisessa sekin hyvä puoli, että tietää niinä tuulisinakin kesäöinä paremmin veneen nitinät ja kolinat. Osaa nousta tarvittaessa silloin kun pitää ja muuten nukkua yönsä rauhassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, jokaisella veneellä on omat äänensä. On todellakin rauhallisempaa nukkua kun tietää mistä tulee huolestua ja mistä ei. Nyt kuluneena kesänä heräsin kerran ihmeissäni johonkin ja totesin heräämisen syyn olleen veneen avun pyyntö. Kova tuuli nousi ja naapurivene alkoi lähennellä, ei vielä osunut mutta aallot tulivat kyljestä meidän veneen kylkeen erilailla kuin niiden olisi pitänyt tulla.

   Poista