Safire Mökki mainos

maanantai 16. huhtikuuta 2018

Naama aivan pöllyssä...

Nyt se sitten alkoi.... Nimittäin veneen kesäkuntoon laittaminen. Sunnuntaina aamupäivän askartelin kotona kaikessa rauhassa kun se sitten iski. Tämä iskun antoi Kipparinna sanomalla minulle "  voit nyt siirtyä venettä askartelemaan". Komento tuli lähes puskista vaikka ainahan se veneen laittaminen on mielessä.

Asiat jotka johtivat tähän pisteeseen alkoivat jo hiukan aikaisemmin. Olin tiskannut kattiloita sekä muita isoja tiskejä Roope-käsitiskiaineella. Tämän pitäisi olla ympäristöystävällinen kotimainen vaihtoehto ja toimivakin vielä. Siinä tiskatessa keskustelimme mm. muoveista ja aloin ihmettelemään tiskiaineen pakkausmateriaalia. Muovistahan puhutaan nyt lähes kyllästymiseen saakka ja olemme itsekin siirtyneet esim hunajassa lasipurkkeja suosivaksi. Siis miksei Itämeren parhaaksi tämäkin olisi lasia. Meillä lasipurkki kestää kyllä veneilykäytössä. Miten teillä muilla? Ja toki me kotona kierrätetään mutta, veneellä ei aina onnistu.

Koirien ulkoilutuksen jälkeen pääsin karkaamaan Suomenojan satamaan. Hetki meni jo pelkästään sataman ilmapiiriä aistiessa. Seuraavaksi katselin tyytyväisenä omin kätösin rakentelemaani Leaninaa peittävää katosta joka oli edelleen ehjä. Hetken nautiskelua jälkeen olisin jo aika kiivetä veneeseen. Keulan peitteitä hiukan syrjään ja tikkaita pitkin sisälle veneen kannelle ja veneeseen. Kaikki oli täälläkin kunnossa.

Hetken täällä tarkasteltuani tilannetta otin sähköjohtokelan esille ja aloin ujuttamaan johtoa kylven pressun alitse ulos. Sähköä tarvitsen kun alan hiomaan veneen mahonkikylkiä. Pitkään aikaanhan emme ole tätä päässeet itse tekemään ja nyt jo samaan aikaan haaveilen että pelkään tätä hiomista.

Hiominen ja lakkaaminen eivät oikeasti ole aivan suunnattoman aikaa vieviä ja isoja töitä. Kuitenkin tuohon projektiin tulee uppoamaan tunti jos toinenkin sekä hikipisaroita useamman litran verran. Haaveena olisi saada vene vesille toukokuun puolella valmiiksi lakattuna. Sisäisiä töitä voisi vaikka pahimmassa tapauksessa tehdä vaikka vielä vesillä ollessa.

Aloitin lopulta projektin takakajuutan seinämästä. Poistin lastalla ensin kaikki irtoavat lakkaukset joiden alla on joskus ollut kosteutta. Lähtivät helposti irti ja tämän jälkeen tartuin hiomapaperiin jolla aloin hiomaan tätä. Melkoisen raskasta hommaa käsipelillä kun en viitsinyt kytkeä konetta vielä laulamaan. Paljon tulee hiottua käsin vaikka koneellakin pääsee hiomaan vähintään runsaasti. Moni pienempi kolo on tehtävä käsipelillä kuitenkin. Ennen kuin aloitan tehokkaasti töihin on poistettava veneen päältä pressuja jotta saan tilaa ympärille työskentelyä varten. Lisäksi vastaisuudessa on muistettava suojautua hiomispölyltä kunnolla. Ja kerättävä pölyt pois heti imurilla. Nyt olikin naama melkoisessa hionta pölyssä...


Käytin ensimmäiseen käyntiin veneellä noin kaksi tuntia ja sain aikaiseksi suuntaa antavan "lukujärjestyksen".  Tästä on hyvä jatkaa matkaa kohti kesää. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti