keskiviikko 16. lokakuuta 2024

Kesäloma reissun saldoa



 Lähtö 20.6. Espoo - Elisaari Melkoinen vastatuuli koko matkan, purjeilla ei yhtään.

Matka 33.6 mpk, keskinopeus 4.4 solmua.

Meidän lomamme aloitus perinteiseen tapaan. Tällä kertaa olimme matkalla normaalista poikkeavalla porukalla. Illan saunat maistuivat todella maukkailta vaikka saunavarauksissa oli pieniä haasteita. Juhannus on Elisaaressa rauhallinen vaikka paikalla oli ihan bändi.


 22.6. Elisaari - Jussarö vstainen tuuli, puolet matkasta purjeilla. 

Matka 14.8 mpk, keskinopeus 4.6 solmua

Jussarö on meille myös tuttu paikka. Toki tässä vaiheessa kautta emme ole olleet tällä saarella. Nyt valikoitui seuraavien päivien kohteiden perusteella välipysähdys paikaksi. Saunassa tapasimme pojan vanhan joukkue kaverin joka oli jo tovin aikanaan ollut kiertämässä palloa vanhempiensa kanssa. Oli mukava jutella heidän kanssa. Muutenkin saunassa on usein hyviä kohtaamisia veneilijöiden kera.

23.6. Jussarö - Rammskär myötäinen tuuli, suurin osa purjeilla. Loppupätkä Hiittisen kohdalla moottorointia. 

Matka 39.7 mpk, keskinopeus 5.2 solmua.

Tämä oli hieno pätkä. Meitä lähti samaan aikaan kouralline  veneitä satamasta joten kilvan ajoa esiintyi runsaasti. Lähdimme alkuun vain toisella purjeella liikkeelle mutta oli se toinenkin avattava ettemme jäisi toisten jalkoihin.  Hangon jälkeen tuuli nousi huomattavasti ennen kuin se kääntyi. Omaan makuun menimme jo liian lujaa kapeilla kohdilla. Oli pienennettävä purjeita ennen kuin käännyimme vastatuuleen ja kohti väylätöntä merta. Aikamoinen pujottelu tiedossa kun ensimmäisen kerran suunnistimme kohti Rammskärtä ( NJK ). Ja juuri enne perille pääsemistä meinasi usko loppua, tästä kapeikostako pitäisi mennä.... Meille tämä oli uusi paikka. Ihana laguuni ja merikin oli jo uimiseen sopivan lämmintä. 

25.6  Rammskär - Taalintehdas ei tuulta, moottorilla koko matka. 

Matka 19.5 mpk, keskinopeus 4.9 solmua

Kappale kauneinta saaristoa Hiittisten kohdalla. Tuuli ei haitannut auringon ottamista. Alkuun pientä pujottelua kunne tulimme tutuille vesille.  Lövön sillan alittaminen on aina yhtä jännittävää. Vaikka itsekin olen tällä veneellä mennyt muutaman kerran alitse. Pääsimme hyvin Taalintehtaalle. Täällä saimme hoidettua pienen septi haasteen yhdessä D_Marinin kanssa. Yksi hienoa asia on hyvä septin tyhjennys paikka, polttoaine manner hinnoilla ja tietenkin hienot laiturit. Ruokakaupat ( ja ALKO ) kävelyetäisyyden päässsä. Taas hyvät turinat saunassa.

26.6 Taalintehdas - Gullkrona alkumatka moottorilla, purjeilla Högsåran kohdilta loppumatka Vauhdikas purjehdus. 

Matka 21.3 mpk, keskinopeus 4.9 solmua

Högsåran kohdilla nostinne purjeet ylös. Nyt olisi mukava tuuli tiedossa ennusteiden mukaan. Oli sitten kuitenkin voimakkaampaa tuulta kuin ennustessa oli ollut. Purjeet täysin avoinna ja vauhtia mukavasti. Kohde selvisi vasta juuri saaren kohdilla kun kaverit laittoivat viestiä satamasta. Illalla luontoplkua ja saunomista kavereiden kanssa. Meidän ensi kosketus tähän saareen ja tulemme toistekin. 

27.7. Gullkrona - Högsåra / Kejsarhamn lähes tyyni keli, osa matkasta purjeilla 2/3 osaa moottorilla. 

Matka 13.5 mpk, keskinopeus 4.6 solmua

Lähdimme hiukan takaisin päin. Emme ole tätäkään koskaan tehnyt. Olemme aina menneet vain eteenpäin reissulla kunes on pakko kääntyä takaisin. Nyt valmistauduimme tulevaan voimakkaan tuulen rintamaan. Kejsarhamn oli meidän kaveriporukalle uusi kohde. Mukavan rauhalline paikka ja kerrankin poijut tarpeeksi kaukana laiturista. Iltasella kävimme syömässä kakkua ja tietenkin vielä uimassa.

28,6 Högsåra - Örö Vastainen tuuli, puolet matkasta moottorilla, loppu pätkä purjeilla nousevassa tuulessa. 

Matka 12.1 mpk, keskinopeus 5.1

Aamulla aloitimme septin tyhjennyksellä semoisen kelluvan laiturin luona. Reissun ainoa manuaalinen tyhjennys paikka meille. Hyvin toimi kuitenkin. Tulevalle seuraaville päiville oli luvassa ukkosta ja halusimme olla hyvän laiturin turvissa. Örössö on hyvä satama ja paikalle ohjaus toimii kuten vain hyvin voi toimia.  Kaksi päivää saarella menee todella hyvin eikä yöllä päällä käynyt ukkonen haitannut yhtään.  Täälläkin tapasimme saunassa tuttuja.

30.6. Örö - Taalintehdas sivu myötäinen / myötäinen tuuli Ihan lopuksi vasta moottorilla. 

Matka 18.6 mpk, keskinopeus 4.3 solmua

Matkasimme Taalintehtaalle toistamiseen. Syynä oli koiramme voinnissa tapahtunut muutos kotona. Lähdimme saattamaa hänet viimeiselle matkalle. Veneen jätimme Taalintehtaan suojaisaan satamaa turvaan. Palatessa pääsimme nauttimaan jazzeista. 


8.7.Taalintehdas - Borgareluoto, reipas tuuli, pääasiassa purjeilla. 

Matka 29.6 mpk,  keskinopeus 4.9 solmua

Taas nostimme purjeet Högåran kohdilla ylös. Suuntasime kohti länttä ja keli yllätti vaudikkaasti. Menimme Helsingholmin taakse pienentämään purjeita kuten useampi teki meidän edellämme. Olimme matkalla meille uuteen kohteeseen Borgareluodolle. Hieno kahden saaren kohde ( NJK ). Loistva sauna ja muutenkin hyvät fasiliteetit. Vieressä oli toinen Finn 35 vene ja taitavat nämä kaikki olla hiukan erilaisia. Juttelimme myös Bbrittien kanssa jotka nauttivat suomen saariston tarjoamista kokemuksista.





9.7. Borgareluoto - Kråkskär, kevyt vavstatuuli koko matkan, pelkästään moottorilla. 

Matka 20.5 mpk, keskinopeus 5.1 solmua

Tästä pätkästä ei juuri jäänyt kerrottavaa jälkipolville. Kipparinnaa harmitti kun moottori kävi koko ajan mutta minkäs teet kun päätös saari kohteesta oli tehty.  Kihdin reunalla tämä saari. Sauna maistui illalla todella hyvin. Muutama vene meidän lisäksi. Todella kauniit kalliot. Tietenkin paikallinen kyy-käärme myös  muistutti meitä olemassa olollaan. Täällä oli peräpoijut melkoisen isot ja korkeat. 


10.7. Kråkskär - Kökar Karlby, sivuvastainen tuuli lähes koko matka purjeilla. 

Matka 21. 9 mpk, keskinopeus 5 solmua

Todella mahtava ilma purjehdukselle. Alku matkasta sainne kiinni hyvinkin muutamaa isoa venettä koska meillä oli parempi tuulikulma. Lopulta kun menimme samalla kulmalla pääsivät nämä karkuun. Kipparinna piiskasi omalla ajo vuorollaan veneen todella hyvään vauhtiin. Takana peräaalto kasvoi melkoisen suureksi. Kökar Sandvik kohdilta laskimme purjeet alas ja moottoroimme loppumatkan. Karlbyssä täytimme jääkaapin ja olimme tuulta piilossa. Satama oli molempina öinä tosi täysi. Täällä olo on kuin ulkomailla. 



12.7. Kökar - Rosala TB, myötätuuli, koko matka purjeilla ( vain satamasta / satamaan moottorilla ). 

Matka 49 mpk, keskinopeus 4.5 solmua. Reissun pisin päivämatka 11 tuntia.

Taisi olla kesäloman pisin purjehdus. Satamasta lähdön jälkeen pujottelimme Kökarin väylän purjeilla.Alku matkasta sai purjeita säätää koko ajan koska saaret laittoi veneen pujottelemaan.  Utön kohdilla tuuli oli tyyntynyt mutta purjeilla silti etenimme. Onneksi tuuli kasvoi taas ja paikoitellen vauhtia oli mukavasti. Jostain syystäYxskären kohdalla saimme todella hyvän vauhdin. Välillä virsikirjalla välillä purjeet samalla puolella. koirilla alkoi jo aika käydä pitkäksi mutta kaikki selvisimme tästä matkasta hyvinkin.



13.7 Rosala TB - Hanko, puolet purjeilla, puolet moottorilla. Kesken Hangon läntistä oli uinti tauko.

Matka 21 mpk, keskinopeus 4.3 solmua.

Alku matka mentiin purjeilla mutta kun saavuimme sinne saarten väliin Hangon läntisellä tuuli loppui kokonaan. Kipparinna hyppäsi mereen koska aurinko oli lämmittänyt ihoa vähintään riittävästi. Osa matkasta kipparinna uitti jalkoja meressä uimatasolla istuen.  Matkalla nuori kipparinnan alku loihti meille vielä hänen reissunsa viimeisen herkku ruoan. Kaikki odotimme jo Hangon Itämeren Portin palveluita. Sauna on täällä ollut aina hyvä varsinkin naisväen mielestä. Hangossa seuraavana päivänä saimme nauttia toisen tyttäremme tekemästä mustikka piirakasta. Toi meille herkkuja ja haki samalla koirat ja siskonsa kotiin. Nyt saimme olla ihan kahdestaan Kipparinnan kanssa loppu loman.


15.7 Hanko - Munckshamn ( NJK ), tuuli loppui välillä. Hyvä purjehdus keli kuitenkin. 

Matka 17.5 mpk, keskinopeus 3.7 solmua.

Tarkoitus oli purjehtia Hangon itäinen selkä sieltä meren puolelta. Mutta tuuli loppui kokonaan ja aallot tulivat kaikkialta. Olo oli kuin pesukoneessa pyöriessä. Päätimme siirtyä saariston suojiin. Täällä sitten saimme hiljalleen uutta tuulta ja Kipparinna päätyi nukkumaan kannelle tuulen sivellessä kasvoja.  Taas oli jännä satamaan meneminen kun karttaa katsoi. Kiviä ja matalaa kaikkialla. Onneksi oli hyvät ohjeet saatavilla. 


16.7 Munckshamn - Elisaari, koko päivä purjeilla. 

Matka 17.4 mpk, keskinopeus 4.0 solmua.

Heti Munckhamnista lähdettyämme kohtasimme mielenkiintoisen aluksen, Kultaranta VII. Siellä hidastettiin kohdallamme ja vältettiin aallon muodostusta. Kippari sekä veneen käyttäjä nostivat kättä tervehdykseen. Tämä oli mielestäni hienoa. Onneksi tuolla veneellä on ollut tänä kautena käyttöä. Nyt oli tuuli meille suotuisa ja laskimme purjeet vasta juuri ennen Bärösundin lossia. Tästä olikin vain lyhyt matka Elisaareen. Tarkoitus oli olla siellä muutama päivä ja odotella hetki ennen reissun etenemistä. Sää muittui kuitenkin erilaiseksi ja päätimme jättää yhden pysähdyksen pois. Paikka oli aivan erilainen näin loppu kesän puolella kuin toukokuussa.


18.7 Elisaari - Koti ( Laurinlahti ), Koko päivä purjeilla. 

Matka 33.3 mpk, keskinopeus 4.8 solmua.

Vihdoin kotona, 29 päivää myöhemmin. Matkaa kertyi lomalla "vain" 383,3 mpk. Kokemuksia sitäkin enemmän

 Reissu oli todella tekemisen arvoinen. Väsynyt, onnellinen ja odottava. Tietty haikeus kuitenkin valtasi mielen. Seuraava pitkä purjehdus olisi tiedossa vasta seuraavana kesänä. Toki ehdimme tekemään useita lyhyitä reissuja vielä loman jälkeen.


Vene ja miehistö kestivät matkaa hyvin. Jotain pieniä uudistuksia kuitenkin taas mielessä kaudelle 2025.


Millaisia teidän reissunne ovat olleet?


tiistai 1. lokakuuta 2024

Syksyn raikkautta

 

Syyskuun viimeisenä iltapäivä oli parhautta. Töistä kiireen vilkkaan satamaan. Menneen viikonlopun takia tiukkaan pilttuuseen sidottu vene piti vapauttaa tupla köysistä. Jännityksellä moottorin käynnistys ja ilo oli suuren suuri kun moottori käynnistyi hyvin. Edellinen purjehdus päättyi kuitenkin Meripelastuksen avulla satamaan.

Meillä Kipparinnan kanssa oli tarkoitus päästä pois arkea ja käydä veneilemässä. Nyt ei tuullut juuri mitään mutta ei meillä ollut tarkoitus tehdä mitään ihmeitä... Itse veneilin vielä shortsit jalassa ja aurinko häikäisi. Tuulta ei ollut liiemmin mutta pääsimme kuitenkin sillä liikkumaan. Soukan edustalla olimme koko 1.5 tuntia eikä maileja kertynyt. Verenpaine laski kuitenkin ja latasimme omaan mielenrauhaan muistoja. 

Illan laskeva aurinko lämmitti mukavasti. Ja kun aurinko oli jo lähes laskenut oli maisema vielä normaaliakin kauniimpi. Toki heti auringon laskettua ilman lämpötila laski runsaasti. Itse harkitsin jopa pitkien housujen päälle laittamista.

Aina ei tarvitse suorittaa elämää. Joskus riittää kun tarttuu hetkeen ja vain on..... Tämä maisema rauhoittaa vielä pitkään vaikka vene nousee joskus ylös. Meri elementtinä on ollut lähes koko ikäni läsnä elämässäni.  En tahdo tehdä harrastuksistani ( veneily ) mitään suorittamista vaikka välillä olenkin ollut seuran kisoissa mukana. Se kun vain on  kera rakkaan merellä tekemättä mitään on hienoa. Tee kuppi kourassa, ihan hiljaa tyhjä katse silmissä.

Nautitaan pienistäkin hetkistä.