maanantai 16. syyskuuta 2024

Väli puhetta veneelle...

 

Kausi valitettavasti lähenee loppuaan kohden. Kävimme veneellä perjantaina ja tällä kertaa emme päässeet kotirantaa kauemmaksi. Meidän kesällä jo vihoitellut moottorimme sai korjaus mieheltä huomiota.  Olemme jo vuosien ajan suosineet paikallista yrittäjää tässäkin tapauksessa. Tourimarine löysi moottoristamme sen pienen kiusaavan vian ja odottelimme siihen uusia osia. Kohta taas päästään merelle purjehtimaan. 

Onneksi meri on vielä melkoisen lämmin. Kipparinna on nyt lähes "hurahtanut" uimiseen meressä. Joka viikko on käyty meressä uimassa useamman kerran toukokuun alkupuolelta lähtien. Tiedä sitä sitten että kuinka pitkään intoa riittää. Itselleni meri alkaa olemaan liian viileää uimiselle.

Tämän viikonlopun tärkeimmät asiat veneen kanssa olivat:

- snap's stuga / pappa teltta avotilan päälle. Nyt suojaa venettä vähän paremmin isoltakin sateelta. 

- lämmitin testaus. Meillä on tapana testata lämmittimen toimintaa myös kauden aikana. Mukava käyttää lämmitintä ja poistaa veneestä kosteutta. Ja lämmitin pitää käymisestä.


Nyt on vene taas valmiina ensi viikonlopun veneilyihin. 

tiistai 10. syyskuuta 2024

Parasta mitä mies voi toiselle tarjota

 

Eilen tuli aivan pyytämättä ja yllättäen mahdollisuus päästä meidän ensimmäisen retkiveneen kyytiin. Oi sitä lämmön tunnetta minkä tämän veneen näkeminen ja sen kyytiin nouseminen herätti. Aikanaan siirryimme Silver Beaver veneestä retkiveneilijöiksi kun hankimme Nordic 81 putput-veneen.

Kaverini osti tuon veneen meiltä aikanaan ja on siitä huolehtinut hyvin. Nyt lähdin hänen kyydillään Soukasta kohti ssatamaa jossa tämä vene on ollut jo pitkään. Hiljalleen laskeva aurinko saatteli kaksi leski-ikäistä miestä merelle.

Matkasimme sellaisia vesiä pitkin minne emme ole päässeet enään nykyisellä ja sitä edellisellä veneellä. Näitä kauniita paikkoja on ollut ikävä. Olin aivan fiiliksissä kun ohitimme Amiraalisataman ja matkasimme eteenpäin. Hiljalleen saavuimme Suinon salmeen joka on ollut osa elämääni -80 luvun alkupuolelta. Ensin kävin lapsena täällä jäätelöllä. Teininä kyseinen kapeikko toimi minulla ja kaverillani "koski melonta simulaattorina". Silloin saimme päivän kulumaan hyvin tuolla välillä kioskilla syöden lihapiirakkaa..... Ja lopulta vaimon ja lasten kanssa siitä veneillen lävitse.

Matkan lopuksi saavuimme meidän ensimmäiseen kotisatamaan. Olin pelkkää hymyä kun pääsimme perille. Nostalgiset tunteet pinnassa. Lähes hyppäsin kaverin kaulaan halaamaan ja kiittämään tästä mahdollisuudesta päästä kokemaan uudelleen sen minkä kanssa on oikeasti aloittanut retkiveneilyn. Tämä ilta oli lähes parasta mitä kaveri voi toiselle tarjota

maanantai 9. syyskuuta 2024

Uskomattoman kaunis syksy

 

Taas viikonloppu on ollut ja mennyt. Paljon hyviä ja villejäkin ideoita oli viikonlopulle joista osa toteutui. Perjantaina oli haaveissa vähintään purjehdus tai jopa yöksi merelle meneminen. Toisin kävi. Kipparinna olikin poikkeuksellisesti myöhään töissä ja päästiin illalla vasta lähtemään satamaan. Eikä vastoinkäymiset siihen loppuneet. Sataman portilla oli skuutti onnettomuus. Kipparinna jäi siihen avuksi ja meillä siirtyi lähteminen sen vuoksi.

Onneksi päästiin kuitenkin satamasta uimaan laitureiden ulkopuolella. Meri on vielä uinti lämmintä. 

Illan päätteeksi oli mukavaa juoda teetä veneen kannella katsellen ilta-aurinkoa. Auringon laskiessa lämpötilakin  laski monta astetta. Ilta sitten kotona yhdessä "rakkauden hedelmiemme" kanssa elokuvaa katsoen. 

Lauantai meni neidin valmistujaisissa sekä flunssan kourissa. Olin selkeästi ollut kipeänä jo pidemmän ja nyt tuli pysähdys. 

Sunnuntaina jatkui kesä onneksemme. Lähdimme Kipparinnan ja koirien kanssa purjehtimaan. Satamasta lähtiessä nostimme heti purjeet ja aloitimme kryssimään. Sitkeästi kun tikkaa eteenpäin niin pääsimme kuin pääsimmekin Pentalan ulkopuolelle merelle. Vauhti kasvoi mukavasti ja meillä oli todellakin hauskaa. Hyvin on huomannut kehityksen meidän purjehduksesta. Lähtötilanne veneen ostaessa oli aika lailla nolla purjehduksesta. Nyt on mukavaa ja osaa edes auttavasti säätää purjeita. Keskiviikko kilpailuissa menestys on tukenut purjehdustamme. 


Meillä on ollut aina tarkoitus että molemmat osaavat toimia veneen kanssa. Jos toiselle tapahtuisi jotain niin toinen voisi päästä ainakin takaisin mereltä. Tai sitten jatkaa rakasta harrastusta. Niin tänäkin viikonloppuna teimme. Minä purjehdin merelle ja kipparinna purjehti takaisin kotisatamaan. Emme kumpikaan kuvittele olevamme purjehtijoita, olemme ensisijaisesti veneilijöitä. 

Nautitaan vielä kauan jatkuvasta kesästä.  Kun vene nousee ylös menee kaikki veneen patjat tänne säilytykseen Talvisailytyspalvelu


maanantai 2. syyskuuta 2024

Vielä on kautta jäljellä

 

Perjantaina töiden jälkeen pääsimme merelle ihan suunnitelmien mukaisesti. Ilma oli kesäisen lämmin ja tyyni. Purjehdus ei ollut kyllä mielessä vaan ihan veneily.  Reitti valikoitui tuulen perusteella ja jäimme lähi saaristoon.


Espoon lähisaaristo tarjoaa paljon vaihtoehtoja. Jäimme tällä kertaa Stora Herröön jossa ensitöiksemme kiipesimme näköala torniin. Maisemat ovat aina täällä kohdallaan.  Veneeltä ei montaa hetkeä kävellyt tänne ja jatkoimme kierrosta sitten saaristo vene laiturin suuntaan. Kävi iltalenkistä sekä ihmisille että koirille. Ilma oli mitä hiostavin. Onneksi illalla vielä saimme grillata makkaraa. Kipparinna paineli vielä uimaan yön pimeydessä veneen perästä. Yöllä alkoi satamaan ihan miehekkäästi ja ukkonen jyrisi.

Lauantai aamu alkoikin poikkeuksellisesti. Kipparinnahannon Brunetti mutta aamulla oli blondi kuitenkin kainalossa. Meillähän ei koirat nuku sängyssä. Ja veneen sänkyyn joutuu oikein hyppäämään korkealle. Ei siis ollut sängyssä kylmää kun tämmöinen lämpöpatteri tuli kainaloon.

Ja kyllähän hyvään viikonloppuun kuuluu vähän draamaakin. Tuuli ja syvällä uiva poiju aiheutti pieniä haasteita veneelle lähtötilanteessa. Tällä kertaa emme itse olleet osallisina vaan saimme katsoa tilannetta ulkopuolelta. Veneen omistajat osasivat kyllä erinomaisesti toimia ja meripelastukselle jäi jäljelle lähinnä varmistus siitä että kaikki oli kunnossa.  Oppitunti oli, kaikille voi sattua ihan mitä tahansa, olit sitten kuinka kokenut tahansa. 


Viikonlopun kruunasi hyvä vauhdikas purjehdus. Pieni pätkä moottorointia vasta tuuleen samalla lounasta syöden mutta muuten purjeilla. 

Vielä on kesää jäljellä ja uskon kautemme jatkuvan vielä syyskuun.