Safire Mökki mainos

lauantai 8. heinäkuuta 2023

Saariston vapaa matkustajat

 Välillä menee tunteisiin tällä keski-ikäisellä äijän käppänällä. Kuvissa näkyvät veneet tai ihmiset ei liity asiaan.Vuodesta toiseen ja aina uudelleen. Meillä on täällä saaristossa palvelu satamia joista saa laituri paikan, vettä, sähköä ja ehkä vielä saunankin. Monesti hinta ei ole mahdoton. Jossain satama maksu sisältää kaiken toisaalla saa sähköstä maksaa lisää.Silti vuosittain useammassa satamassa huomaan porukan luistavan näistä maksuista. Erään veneen kanssa esim olemme vuosittain muutamassa satamassa ja hän jättää tietoisesti maksun toisille. Välillä satama henkilökunta käy koputtelemassa veneen kylkeä. Välillä sieltä noustaan ja sanotaan että ovat juuri tulossa maksamaan. Toisinaan kyseisessä veneessä ollaan hiljaa liikkumatta. 


Eräs yleinen tapa on keventää maksua jättämällä sähkön maksu pois. Enhän minä tarvitse kuin vähän kännyköiden ja veneen akkujen lataamiseen. Eli lataan vain päivällä kun henkilökunta ei kierrä laiturilla.  Tähän muistaakseni olen itsekin sortunut yli 20-vuotta sitten.

Eräät sankarit saapuu illalla myöhään satamaan ja nauttivat sähköstä ja laiturista. Lähtevät aamulla ennen kuin henkilökunta saapuu paikalle.

Muistakaa että kaikki vapaamatkustajat vievät yrittäjältä mahdollisuuksia kehittää paikkoja. On hinta sitten 10€ tai 110€ ei tällä summalla ole kokonaisuudessaan isoa merkitystä kesän veneilyssä. 

Meillä on todella upea saaristo jossa saamme myös yöpyä ihan ilmaiseksi kun etsimme sopivan luonnon sataman.

Ollaan kohteliaita ja jos mahdollista ostetaan satamapaikan lisäksi jotain palveluita. Sämpylät, polkupyörät esimerkiksi.

Mukavaa kesää teille kaikille.


3 kommenttia:

 1. Tarkkaanpa seurailet. Minulla ei ole koskaan sattunut kohdalle tuollaisia, mutta enpä ole etsinytkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On sattunut kohdalle - olen yrittäjänä keräillyt maksuja laitureilta ja jotkut veneilijät osaavat piiloutua hyvin keräämisen ajaksi - pieni vähemmistö kuitenkin...asiallinen blogi teemasta.

   Poista
 2. Itse olen toiminut 10 vuotta satamayrittäjänä ja todella monenmoista on saanut kohdata tänä aikana. Tietyt veneilijät tietävät tarkkaan milloin kierros on ja poistuvat veneestä tai sitten piilottelevat (tätähän ei kiertäjä voi nähdä) - veneessä ei kuitenkaan ole ketään tavoitettavissa. Toiset ovat sitten röyhkeämpiä ja väittävät, että eivät maksa, koska eivät käytä mitään palveluita. Tässä tapauksessa olen joutunut muistuttamaan, että laituripaikka on palvelu itsessään. Maksamatta jättäminen on varastamista yrittäjältä. Harva kuitenkaan jaksaa kutsua virkavaltaa paikalle. Pakko kuitenkin tähän loppuun mainita, että suurin osa veneilijöistä on rehtiä porukkaa, joka ymmärtää satamayrittämisen karut realiteetit ja tahtoo aidosti pitää saariston palvelut elävinä. Kiitos siitä.

  VastaaPoista