Mainos

sunnuntai 28. kesäkuuta 2015

Juhannus ja tuleva "Suuri meriretki 3"

Kuten tavallista Juhannus saapui tänäkin vuonna. Meidän tapauksessa se tarkoittaa veneilystä luopumista hetkeksi. Siirrymme perinteisesti pois merenrannasta juhlimaan appiukon syntymäpäiviä. Onneksi mökiltäkin löytyy vettä jota voisi seilata ainakin hiukan.Ja veneitäkin löytyy moottorilla ja ilman.  Kauniilla paikalla Vuohijärven Siikakoskella sijaitseva mökki tarjoaa meille harvakseltaan siellä kävijöille aina jotain tekemistä. Nyt tuli mukaan vanhin neideistä  jolle lankesi sitten juhannus saunaan vihdan tekeminen. Onhan tuo neiti näköjään jotain oppinut isältään. Vihta syntyi kahtena päivänä helposti ja sitoikin sen myös ilman narua, koivun oksalla oikeaoppisesti. Muutenhan neitiä ei juuri näkynyt, vietti suurimman osan valveilla olosta puhelimessa.. Mitä nyt kävi meloskelemassa ja nauttimassa rauhasta.

Itse tein polttopuita, kohtalon toverin ( vaimon siskon mies ) kanssa. Oli komean kokoista koivua kaatunut syksylläö jota sitten pätkimme ja pilkoimme pesään sopivaan muotoon. Koirat juoksentelivat tontilla kaikkien perässä tietämättä ketä voisi eniten auttaa. Mio ja Mette tietenkin yrittivät päästä tekemään tuttavuutta tontilla eläviin myyriin ja kaivoivat aivan riittävästi tonttia.
Nuorin lapsistamme kaivoi auton perästä virvelinsä ja kalapakkinsa. Tämän jälkeen vietti aikaa omissa oloissa laiturilla. Hän heittää muuten melkein pidenpiä heittoja kuin isänsä. Onneksi minä olen vielä tarkempi. Lisäksi lapsukaiset uiskentelivat pitkin päiviä, aina sateettomana hetkenä järvessä. Itseäni ei saanut uiskentelemaan, veden lämpö oli jopa korkeimmillaan +13 astetta. Kohtalotoverini kanssa meille lankeaa grillimestarin vaativat työt. Nyt grillasimme mm. tuoretta lohta ( ei pojan kalastamaa) Muurikka-pannulla. Toisena päivänä pääraaka-aine olikin sitten lihaa. Uusia suomalaisia perunoita tietenkin ja lisukkeena muurikalla paistettuja kauden kasviksia.


Juhannus "siideri"
Saunottua tuli paljon ja nautittua kauniista maisemista. saunan terassi on yksi tointin parhaimalla maisemilla varustetyuista paikoista. Virran rantaa vaikka kuinka paljon, venevajaa ja laiturit. Mitä muuta ihminen kaipaisi saunan jälkeen rauhoittuessa.  Valitettavan heikot ilmat olivat koko juhannuksen ajan.Onneksi ei kuitenkaan satanut aivan koko aikaa. Vettä tuli sillain mukavan kuuroluonteisesti. Heti kun oli vaatteet päässeet kuivumaan saatiin vettä taas niskaan. Yksi kokonaan sateeton päiväkin saatiin. Tällöin kypsyivät seudun miljardi hyttystäkin. Nämä sadistiset verenhimoiset otukset pitivät minusta. Sain osakseni ihan riittävästi huomiota ja kaulassani oli kohta jälkiä kuten.... Ehkä mökkikaverini eivät ole niin hyvän makuisia.

Kotiin päästyämme oli vielä kiireitä työrintamalla. Vaimolla oli kaikki päivät töitä aamusta iltaan joten itselleni lankesi sitten lasten iltaohjelman järjestäminen. Onneksi taas satoi ja tuuli, joten ei haitannut etten päässyt veneen luokse. Perjantaina vihdoin kävimme vaimon kanssa kaksistaan veneellä. Kiristimme keulakaiteet ja tiivistimme niiden kiinnitysreiätkin. Olivat kiinnitykset aikojen saatossa löystyneet oikein kunnolla. Yksin ei näitä kireäksi saa vaan työhön vaaditaan toinen käsipari. Kiinnitysreiät ovat viimeinen paikka josta vettä tulee sisälle. Nyt ei siis enään täältäkään tule vettä patjoille. Samalla mittasimme kaikkien patjojen koot ja tilasimme patjojen alle verkot. Nyt tulee kiertämään patjojen alla ilma joten eivät enään hikoile. Näin saamme patjoille lisää käyttöikää. Verkon pitää tulla näkyville patjan teunojen ulkopuolelle jolloi ilma pääsee kulkemaan kunnolla. Selvittelimme verkon hintaa useasta lähteestä ja päädymme tilaamaan sen Couros / Elinalta. Hänellä oli saatavilla sekä mustaa että valkoista verkkoa.

Nyt sunnuntaina sain hetken omaa aikaa. Se oli käytettävä viisaasti. Lähdin siis heti veneelle kun sain vaimoltani lupalapun muutaman tunnin vapaaseen. Rantaan saapuessani tapasin meidän vanhan veneen uudet omistajat. Kävin katsomassa mitä kaikkea ovat askarrelleet rakkaassa Katissamme. Ja ei voi muuta kuin kehua. Vene on mennyt aivan oikeaan rakastavaan kotiin.

Albatross Vilkkaassamme aloin sitten sivoamaan työkalulaatikoita. Sain siivottua kaikki turhat ja rikkinäiset ruuvit, työkalut ja roskat pois. Taas tuli yksi laatikko tyhjäksi ja iso roskapussi täyteen. Nyt jopa tiedän mitä kuljettelen mukana. Lisäksi saimme vapautettua tilaa tulevalle retkellemme. Laatikkotilaa ei ole koskaan liikaa. Löysin myös laatikosta silikonispraytä sekä silikoni puikon. Spraylla pyyhin törmäyslistan ja puikolla käsittelin sivuikkunoiden tiivisteet. Roskapussi painoin lähes parikymmentä kiloa joten meriretkelle voi ottaa taas runsaasti lisää ruokaa.


Veneessä oli todella lämmintä ja vaikka olin avannut katon ja keulakajuutan luukun, valuin hikeä. Veneeneemme lämpö mittari näytti sisällä 26,4 astetta ja ulkona 24,1 astetta. On tämä veneilijän elämä hienoa. Vielä kun veden lämpötilakin nousisi edes lähelle kahtakymmentä astetta. Tässä sitten mietiskelin miten ratkaisisin janon tunteen, muistin jättäneeni jääkaappiin pullon veneemme kivennäisvettä Pellegrinoa. Oli muuten viileää ja helpotti kuumana käyvää kehoani.

Samalla totesin veneen aurinkosähköjärjestelmän toimivan moitteettomasti. Olimme siis jätteneet jääkaapin päälle ennen juhannusta. Oli pakko kokeilla myös käynnistystä. Ja oli hieno huomata Yanmarin hörähtäävn käyntiin ensimmäisellä yrityksellä.  Tämä lupaa hyvää meidän "Suurelle Meriretki kolmelle". Emme toivottavasti osta koko retken aikana maasähköä mistään satamasta. Muutenkin alamme olla jo retki fiiliksissä vaikka itselläni on vielä lähes viikko töitä. Olemme hiukan suunnitelleet satamia joissa vierailata. Meille saa laittaa ehdotuksia Hangosta länteen Kemiön lähistölle olevista kohteista joissa kannattaa vierailla. Ei tarvitse olla pitkiä matkoja samamien välillä.

Laturi helpposti tarkistettavissa.
 Ja ihan pieni pätkä yksin kotona oloa. Onneksi ei taaskaan tarvitse miettiä miten aikansa käyttäisi. Vaimon sisko perheineen muuttaa ihan viereemme ja tässä saan auttaa heitä. Lisäksi pitäisi tehdä muutamia juttusia veneelläkin. Olen hankkinut akkujen seurantaa varten Victron akkumonitorin joka myös pitäisi asentaa ennen retkeä. Olen erittäin tyytyväinen Marinean palveluun. Monia veneilytarvikekauppoja kokeilleena voin suositella heitä vilpittömästi.( Ja tästä lauseestakaan en saa korvausta).  Nyt jo veneelle viety eväs kori aikuisten retkiä varten. On kylmälaukkua, korkkiruuvia ja kristallilasia viinin nauttimiseen. Posliinista on hyvä nauttia Lapsang-Souchong-teetä. Tietenkin korista löytyy  myös essu tarjoilua varten.... Eli paljon todella tarpeellista tavaraa jota ilmankin voisi elää.... Vielä kun tietäisi minne tämänkin saa aseteltua veneessä. Olen huomannut sellaisen piirteen itsessäni, että jos jossain on tilaa niin se pitää täyttää tarpeellisella tavaralla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti